Zwarte gaten

Zwarte gaten

Zwarte gaten behoren tot de merkwaardigste objecten in het universum. De zwaartekracht is er zo sterk dat niets eruit kan ontsnappen, zelfs licht niet.

De meeste zwarte gaten ontstaan als de brandstof van een grote ster opraakt en hij met een explosie aan zijn einde komt. De kern van de dode ster, niet in staat om de verpletterende kracht van zijn eigen zwaartekracht te weerstaan. Stort in en krimpt binnen enkele milliseconde totdat hij oneindig veel kleiner is dan een atoom. De kern wordt wat wetenschappers een singulariteit noemen, een object zo klein dat een oneindig klein volume heeft, maar een oneindig grote dichtheid. Alles in de buurt van de singulariteit wordt door de zwaartekracht aangetrokken en is gedoemd voor altijd te verdwijnen. Het punt tot waar het wel veilig is, is een bolvormige grens rond de singulariteit die de gebeurtenissen horizon wordt genoemd.

Spaghettificatie

De zwaartekracht van een zwart gat neemt vlak erbij zo sterk toe dat een astronaut in de buurt ervan uit elkaar zou worden uitgerekt tot spaghetti. De zwaartekracht werkt het sterkst op de benen en die worden dan ook als eerste uitgerekt.

Spaghettificatie

Buigend licht en trage tijd

De zwaartekracht van zwarte gaten is zo groot ze het licht kunnen buigen als een enorme lens. Als de aarde om een zwart gat zou cirkelen, zou een toeschouwer de planeet vertekend zien. Volgens de relativiteitstheorie van Einstein vertragen zwarte gaten ook de tijd. Als iemand slechts een uur in de buurt van een zwart gat zou doorbrengen, zou hij terug op aarde merken dat daar vele jaren voorbij zouden zijn.

Wormgaten

Volgens Einstein relativiteitstheorie buigen grote objecten de vier gecombineerde dimensies van ruimte en tijd. (ruimtetijd). Sommige deskundigen denken dat zwarte gaten de ruimtetijd zo kunnen vervormen dat ze snelkoppelingen creëren, zogeheten wormgaten, tussen verschillende delen van het heelal of verschillende tijden. Er is geen direct bewijs dat wormgaten bestaan.

Wormgaten

Author: Y Comak