ZWAARTEKRACHT aarde en de maan trekken elkaar aan

Als je in de lucht springt beland je snel weer op de grond. En hoe hard je een bal ook de lucht in gooit, hij komt altijd weer naar beneden. De onzichtbare kracht waarmee de aarde alles naar beneden trek, heet zwaartekracht.

Maar eigenlijk heeft ieder voorwerp zwaartekracht, de kracht die aantrekkingskracht genoemd wordt. Deze kracht trekt andere voorwerpen aan. Een bal die door de lucht vliegt trekt dus net zo goed de aarde aan, als de aarde de bal naar zich toe trekt. Maar omdat de aarde veel meer massa en inertie (weerstand tegen beweging) heeft dan de bal, is het de bal die beweegt. Sterren zijn bijvoorbeeld zo zwaar dat ze een enorme aantrekkingskracht hebben. Door de aantrekkingskracht van de zon blijven alle planeten in een baan om haar heen draaien.

Aarde en maan

De aarde en de maan trekken elkaar aan, maar de aarde is veel zwaarder. De aarde staat vergeleken met de maan dan ook zo goed als stil, terwijl de maan eromheen draait.

Zwaartekracht meten

De zwaartekracht van de aarde trekt voorwerpen naar het aardeoppervlak. We kunnen deze kracht meten aan de mate waarin de veer in een veerbalans uitgerekt wordt. We noemen deze kracht gewicht en gewicht meten we in grammen of kilo’s. In de wetenschap is gewicht een kracht die men meet in eenheden die Newtons genoemd worden. Grote voorwerpen met meer massa (Materie of atomen) worden sterker naar de aarde getrokken. Ze zijn dus zwaarder.