Yin en Yang
Yin en Yang
Yin en Yang

Yin en Yang

Iedereen kent het yin en yang symbool, maar wat betekent het eigenlijk?

De yin is de zwarte kant met de witte stip, en de yang de witte kant met de zwarte stip. In de oude taoistische filosofie werden deze twee schijnbaar tegengestelde, maar met elkaar verweven energieen gezien als de donkere, noordelijke kant van een berg (yin) en de lichte, zonnige, zuidelijke kant van de berg (yang), verenigd door de berg zelf.

Yin en yang symboliseren de dualiteit die we zien, zoals licht en donker, hoog en laag, heet en koud, vuur en water, leven en dood, mannelijk en vrouwelijk, zon en maan. Deze paren zijn echter enkel fysieke uitingen van de dualiteit van yin en yang. We zien beide kanten van de berg, maar in feite is de berg één. Yin en yang zijn complementaire krachten (in plaats van tegengestelde) die samenwerken om een dynamisch systeem van één zijn te vormen. Alles heeft zowel yin als yang aspecten. Deze krachten in balans brengen leidt tot harmonie en gezondheid.

Yin symboliseert vrouwelijke principes en is zodoende langzaam, zacht, toegeeflijk, diffuus, koud, nat en passief. Het wordt ook geidentifiseerd met water, aarde, de maan en de nacht.

Yang daarentegen is mannelijk, krachtig, snel, hard, massief, gericht, heet, droog en agressief. Het wordt geassocieerd met vuur, de lucht, de zon en de dag.

Reader Rating1 Stem
99