Wat is een zwart gat?
Wat is een zwart gat?

Wat is een zwart gat en hoe zwaar kunnen zwarte gaten zijn

Zwarte gaten zijn één van de grote raadsels van het helaal. Zwarte gaten zouden raadselachtige krachten hebben. Mensen kunnen zwarte gaten niet zien omdat er geen licht uit kan komen.

Zwarte gaten zouden raadselachtige krachten hebben. Mensen kunnen zwarte gaten niet zien omdat er geen licht uit kan komen. Zwarte gaten zijn gevaarlijk. Als je er te dicht bij in de buurt komt, val je erin. En als je eenmaal in een gat gevallen bent, kun je er nooit meer uit. Een zwart gat heeft zoveel zwaartekracht dat zelfs een lichtstraal met een snelheid van 300.000 kilometer per seconde er niet aan kan ontsnappen.

De zwaartekracht van een zwart gat is zo groot dat hij de ruimte eromheen afbuigt. Licht gaat niet meer rechtdoor, buigt af en wordt erin gezogen. Zwarte gaten kunnen tijd rekken! Hoe dichter je bij een zwart gat komt, hoe trager de tijd gaat. Sommige geleerden denken zelfs dat zwarte gaten het heelal verbuigen en een korte weg in het heelal creëren, waarin je sneller gaat dan het licht. Sommige zwarte gaten zijn vrij klein. Andere zijn veel groter en zwaarder. Die superzware zwarte gaten zitten in de kernen van sterrenstelsel. Ook ons eigen Melkwegstelsel heeft zo’n zwaar zwart gat in het midden. Dat is ongeveer vier miljoen keer zo zwaar als de zon.

Hoe kan een zwart gat zo zwaar zijn? Het komt doordat er heel lang geleden veel gaswolken en sterren door het zwarte gat zijn opgeslokt. Maar zelfs als het zwarte gat meteen na de oerknal al begon te groeien, moet dat wel enorm snel zijn gegaan. Gemiddeld 100 quadriljoen kilo per seconde. Dat is elke zes seconden evenveel als het gewicht van de hele aarde.

Terug naar HOME

Wikipedia kan je alles vertellen over zwarte gaten.