Waarom is er leven op aarde en waar komt leven vandaan?
Waarom is er leven op aarde en waar komt leven vandaan?

Waarom is er leven op aarde en waar komt leven vandaan?

De aarde staat precies ver genoeg van de zon, zodat het niet te heet of te koud is om er te kunnen leven. Dit heet de bewoonbare zone.

De aarde maakt deel uit van het zonnestelsel. Dat is een groep planeten die om de zon draait, de dichtstbijzijnde ster. Onze aarde is onderdeel van het zonnestelsel. In het midden van de stelsel staat de zon, en om de zon heen draaien planeten, dwergplaneten, planetoïden en kometen. In de ruimte zijn veel zonnestelsels zoals het onze te vinden. Onze planeet heeft ook alles wat nodig is om leven te laten ontstaan, zoals vloeibaar water, bepaalde basismaterialen en energie van de zon. Alles wat leeft heeft een bron van energie nodig die er altijd is. Op aarde komt die energie van de zon. De basismaterialen voor al het leven op onze planeet zijn bijna overal op aarde te vinden. Doe er water en energie bij en er kan mensenleven of iets anders ontstaan. Zo zijn alle planten, dieren en alles op aarde ontstaan.

Maar waar komt het leven vandaan? Het levensloop op aarde begon meer dan 3,5 miljard jaar geleden. Alle stoffen waaruit de aarde en alles erop zijn gemaakt waren eerst sterrenstof. Sterrenstof ontstaan als stervende sterren ontploffen. Dat betekent dat we allemaal van sterrenstof zijn! Het stof zorgde voor nieuwe sterren en planeten zoals onze aarde. Op aarde is er veel vloeibaar water, maar niet op de andere planeten in ons zonnestelsel. Water is onmisbaar voor leven. Zonder water is er geen leven.

Terug naar HOME

Wikipedia kan u alles vertellen over leven.