RUIMTETELESCOPEN de beste plek om de sterren te zien

RUIMTETELESCOPEN de beste plek om de sterren te zien

De beste plek om de sterren te zien is vanuit de ruimte, waar de atmosfeer van de aarde niet in de weg zit.

Ruimtetelescopen werken net als grondtelescopen. Ze geven een haarscherpe weergave van verre objecten en werken de hele dag en nacht, het hele jaar door.

Tientallen telescopen zijn in de ruimte gelanceerd. Ze cirkelen rond de aarde als satellieten of ze draaien in een baan om de zon, maar dicht in de buurt van de aarde. Ze verzamelen niet alleen zichtbaar licht, maar ook andere vormen van straling die onze ogen niet kunnen zien of die door de atmosfeer worden tegengehouden, zoals röntgenstralen en ultraviolet straling. Elke ruimtetelescoop is ontworpen voor een specifieke taak. De Keplertelescoop zoekt bijvoorbeeld naar exoplaneten, en Gaiatelescoop maakt een 3d kaart van de sterren rond de zon. Telescopen in de ruimte slijten, net als die op aarde, maar ze kunnen niet gerepareerd worden als er iets misgaat. Alleen de Hubble-ruimtetelescoop is ontworpen om in de ruimte door astronauten te worden onderhouden.

Hubble-telescoop

De Hubble werd in 1990 door een spaceshuttle in een baan gelanceerd. Hij draait rond de aarde op een hoogte van 570km. De omlooptijd is 97 minuten. Astronauten hebben vijf vluchten gemaakt om de Hubble te onderhouden, de laatste in 2009 toen een nieuwe camera werd geïnstalleerd. Uiteindelijk zal de Hubble verslijten en worden vervangen door de James Webb-ruimtetelescoop. De 2.4 brede hoofdspiegel van de Hubble-ruimtetelescoop vangt licht op en reflecteert dat naar een tweede spiegel. De tweede spiegel reflecteert de staal terug door een opening in de hoofdspiegel naar een aantal camera’s en wetenschappelijke instrumenten. De hoofdspiegel is bijna perfect glad. Als je de spiegel zou vergroten tot de omvang van de aarde zou de grootste oneffenheid op het oppervlak 15 cm hoog zijn.

Prachtige beelden gemaakt door de Hubble-telescoop van zonnestelsels. Gebieden waar sterren ontstaan zoals de Adelaarsnevel en van stervende sterren zoals de kattenoognevel.

Author: Y Comak