Bij Ubirr Rock in het Kakadu National Park in Australië is een heilige plek die de galerij van de regenboogslang word genoemd.

Kakadu National Park, Australië ca. 25000 v.Chr.

Daar kronkelt een simpele, maar levendige Aboriginal rotsschildering van een slang over een afgezonderde rotswand. Hoewel de slang niet letterlijk regenboogkleuren heeft, is het een sterk motief over de tijd van de schepping van het universum. Die de Aboriginals kennen als de ‘Droomtijd’. De schildering is een van de oudst bekende afbeeldingen in de Aboriginal kunst, en regenboogslangen hebben onder de inheemse volkeren in Australië nog altijd een culturele invloed.

In sommige verhalen over de regenboogslang kwam de slang tijdens de Droomtijd uit een waterpoel of uit de lucht tevoorschijn, daarbij leven, water en vruchtbaarheid scheppend. Terwijl zij over het continent kronkelde, creëerde haar beweging de valleien, bergen en waterwegen van het heilige voorouderlijke landschap.

Sommige wetenschappers zien het verband tussen slang en regenboog als krachtig symbool voor de seizoenencyclus en het belang van water in het menselijk leven. Als er in de lucht een regenboog te zien is, zou de regenboogslang van de ene waterpoel naar de andere gaan om de watervoorraden aan te vullen. Daarbij geulen en diepe kanalen in het landschap vormden. Dit zou verklaren waarom sommige waterpoelen bij droogte nooit droogvallen. Zonder de kracht van de slang zou er geen regen vallen en zou de aarde opdrogen.

Aboriginal kunst rotsschildringen in Kakadu National Park