DE POOLSTER STAAT ALTIJD OP DEZELFDE PLAATS AAN DE HEMEL IN HET NOORDEN
DE POOLSTER STAAT ALTIJD OP DEZELFDE PLAATS AAN DE HEMEL IN HET NOORDEN
DE POOLSTER STAAT ALTIJD OP DEZELFDE PLAATS AAN DE HEMEL IN HET NOORDEN

De poolster staat altijd op dezelfde plaats aan de hemel in het noorden

Als je de Poolster weet te vinden, weet je dus meteen waar het noorden is. De Poolster is eigenlijk een soort kompas. Handig als je ‘s nachts verdwaald bent.

Poolster

De Poolster ken je waarschijnlijk wel van naam. Veel mensen denken dat het de helderste ster aan de hemel is. Maar dat is niet zo. Je kunt hem op een heldere nacht best goed zien, maar er zijn aardig wat sterren die nog helderder zijn dan de Poolster. Dat hij zo bekend is, komt niet door zijn helderheid maar doordat hij nooit van plaats verandert. Maar wacht even. Wij zien de sterren bewegen omdat de aarde ronddraait? Om dat te begrijpen moet je even terugdenken aan de laatste keer dat je op de kermis in de draaimolen zat. De draaimolen stelt de aarde voor. Die draait rond. Jij zit op de aarde, dus je draait mee. De mensen op de kermis zijn de sterren. Bijvoorbeeld je vader en moeder. Die staan te kijken hoe jij ronddraait. Je kunt ze niet altijd zien.

Elke keer als de draaimolen één keer ronddraait, zie je ze langskomen. Het lijkt alsof je vader en moeder om jou heen draaien. Met de aarde en de sterren is het net zo. Maar stel je nu eens voor dat er geen dak op de draaimolen zit. En dat er recht boven de draaimolen een klein wolkje hangt. Op een kilometer hoogte. Dat wolkje zie je dan de hele tijd precies boven je hoofd. Hoe de draaimolen ook draait, het wolkje verandert niet van plaats. Zo is het ook met de Poolster. Die staat precies boven de ronddraaiende aarde. Precies boven de Noordpool. Als je zelf op de Noordpool zou staan, zou je de Poolster recht boven je hoofd zien. ‘s Nachts zie je dan alle sterren om je heen draaien, maar de Poolster verandert niet van plaats. Hij geeft de richting van de Noordpool aan. En hij staat altijd op dezelfde plek.

Wikipedia kan je alles vertellen over de Poolster.