Op Venus ben je om de andere dag jarig
Op Venus ben je om de andere dag jarig

Op Venus gaat het heel anders want daar ben je om de andere dag jarig

Een dag op de planeet Venus duurt heel lang. Na iets minder dan twee van die lange dagen is er alweer een Venusjaar voorbij.

Dus op Venus ben je om de andere dag jarig. De aarde doet één jaar over een ronde om de zon. Na een jaar staat hij weer op hetzelfde punt in zijn baan. Dus toen jij een jaar werd, stond de aarde weer precies op dezelfde plaats als toen je werd geboren. En elke keer op je verjaardag staat de aarde op diezelfde plek. Als je jarig bent, moet je altijd weer een heel jaar wachten voor je volgende verjaardag. In die tijd draait de aarde 365 keer om zijn eigen as. De tijd die de aarde nodig heeft om zelf één keer rond te draaien, heet een dag. Er gaan dus 365 dagen in een jaar, en na elke verjaardag moet je 365 dagen wachten op de volgende.

Maar op Venus is dat heel anders. Venus staat dichter bij de zon. Zijn omloopbaan, dus zijn rondje om de zon, is kleiner. Hij beweegt ook nog eens sneller dan de aarde. Dus een jaar op Venus duurt korter dan een jaar op de aarde: ongeveer 225 aardse dagen. Maar een dag op Venus duurt juist veel langer dan een dag op aarde, want Venus draait maar heel langzaam om zijn as: één keer in de 243 dagen. In die tijd heeft hij meer dan één rondje om de zon gemaakt. Door die rare combinatie komt de zon op Venus eens in de 117 dagen op. Als je op Venus woont, duurt je verjaardag dus heel lang. En iets minder dan twee Venusdagen later heeft de planeet alweer een nieuw rondje om de zon gemaakt, en ben je opnieuw jarig. Erg gezellig is een verjaardag op Venus helaas niet. De zon is verscholen achter een dikke laag wolken; buiten is het 500 graden heet, en uit de lucht vallen druppeltjes zwavelzuur.

Auteur: Govert Schilling