olifanten
olifanten

Olifanten zijn de grootste en zwaarste zoogdieren

Olifanten zijn de grootste en zwaarste zoogdieren die op het land leven. Meer dan 10.000 jaar geleden leefden er in Europa ook olifanten – de mammoeten.

Afrikaanse olifant
Afrikaanse olifanten leven in groepen van tien tot twaalf vrouwtjes en hun jongen.
De aanvoerster is een ervaren wijfje. De mannetjes vormen eigen groepen.
Olifanten gaan zich voortplanten als ze ongeveer 15 jaar zijn.
Ze gaan dan voor korte tijd naar een kudde. De dieren van de kudde begroeten elkaar door hun slurf om elkaar heen te slaan en elkaars kop en lijf te voelen. Over grote afstanden laten ze steeds gedempte geluiden horen. Zo houden ze contact met elkaar. Als het stil wordt, dreigt er gevaar. Als olifanten geïrriteerd zijn, schudden ze hun kop, spreiden hun oren en schrapen met hun poten.

Aziatische olifant
De Aziatische olifant is kleiner dan de Afrikaanse. Alleen de mannetjes hebben slagtanden.
Aziatische olifanten werden 2000 jaar geleden al gebruikt voor het zware werk. Olifanten zijn erg intelligent en leergierig en laten zich gemakkelijk africhten. Ze staan bekend om hun goed geheugen. Op hun trektochten gebruiken ze nog steeds dezelfde paden als hun voor ouders. En zelfs in een grote kudde kennen alle dieren elkaar. De oren van de Afrikaanse olifant zij twee keer zo groot als die van de Aziatische olifant.

Olifanten zijn de grootste en zwaarste zoogdieren
Reader Rating3 Stemmen
3.3