NIKOLA TESLA ZORGDE MEDE VOOR DAT WE NU ELEKTRICITEIT IN HUIS HEBBEN

In 1884 reiste Nikola Tesla van Europa naar Amerika. Om voor Thomas Edison te gaan werken. Maar na een ruzie nam hij ontslag. Om zijn eigen ideeën over elektriciteit en energie uit te werken.

Nikola Tesla 1905

Toen Nikola Tesla in 1899 zijn laboratorium naar Colorado verhuisde. Had hij grote plannen. Hij had al een waanzinnig apparaat ontwikkeld. Dat bekend zou komen te staan als de Tesla-spoel. Want die kon draadloos krachtige elektriciteit met een hoog voltage opwekken. In Colorado Springs bouwde hij een enorme versie van dit apparaat. En hij noemde het een transformator. Tesla wilde via de lucht elektriciteit overbrengen. Naar lampen en machines. Want hij zag een toekomst voor zich. Waarin de wereld op deze manier van energie werd voorzien. Op een avond probeerde Tesla zijn machine uit. Er verschenen flitsen uit de toren boven op het laboratorium. En de lampen buiten begonnen te gloeien. In een stadje vlakbij zagen mensen vonken tussen hunnen voeten verschijnen. En ze hoorden een rommelend geluid.

Daarna werd de hele stad donker. Het experiment van Tesla had de elektriciteitscentrale opgeblazen! De mensen waren doodsbang. Maar Tesla vond het een groot succes. Vastbesloten begon Tesla een grotere transformator in New York te bouwen. In 1901 verstuurde Marconi het eerste draadloze bericht over de Atlantische Oceaan. Marconi gebruike veel ideeën van Tesla. Maar voor Tesla was het helaas te laat. Zijn geldgevers trokken zich terug. En in 1905 was er van zijn plannen niets meer over. Op oude leeftijd was Tesla erg arm en mensen beschouwen hem als een gekke wetenschapper. Maar nu, meer dan zeventig jaar later. Herinneren wetenschappers zich ook de prestaties van Tesla. Hij maakte niet alleen draadloze uitzendingen. Zijn werk op het gebied van wisselstroom speelt bovendien nog altijd een belangrijke rol. In de manier waarop we thuis elektriciteit krijgen. Zijn moderne ideeën dagen uitvinders van nu uit om het groots aan te pakken.

Terug naar HOME

Wikipedia kan je alles vertellen over Nikola Tesla