Nazcawoestijnen, Peru ca. 500

Zoömorfe en geometrische geogliefen in de woestijnen.

De Nazcalijnen zijn een aantal reusachtige, veelal zoömorfe symbolen. Bijvoorbeeld aap, condor, reiger en spin waarvan de betekenis nog altijd een raadsel is. Tweeduizend jaar geleden werd in de hete stoffige Nazcawoestijn de stad Cahuachi gebouwd als heilige plaats voor ceremonies en rituelen. Daar werden geometrische lijnen en vormen van dieren, vogels en vreemde figuren, later bekend als de Nazcalijnen, in het droge steen van de woestijn aangebracht. Waarom?. De eens weelderige oase van Cahuachi werd in de vierde eeuw getroffen door twee natuurrampen. Eerst sneed een grote overstroming de stad af van zijn natuurlijke watervoorraad, daarna reet een aardbeving de tempels uiteen.

Dit leidde tot de val van de religieuze macht van Cahuachi. Het Nazcavolk geloofde dat de bergen, lucht, rivieren, overstromingen en aardbevingen werden beheerst door de goden, en nam aan dat godheden via deze natuurrampen hun ongenoegen uitten. Daarom verlieten ze het eens heilige centrum voor ceremoniële rituelen.

In Cahuachi waren hooggeplaatste priesters meer een soort sjamanen of tovenaars. Een legende vertelt hoe deze priesters door de lucht konden vliegen, om de arbeiders die de Nazcalijnen maakten aanwijzingen te geven. Aan de andere kant van de pampa lag de enorme stad Ventilla, en veel mensen geloven dat de lijnen heilige voetpaden waren die de steden en hun belangrijkste waterbron met elkaar verbonden. De mysterieuze lijnen, het best te zien vanuit de lucht, zouden ook een astrologische of astronomische betekenis kunnen hebben. Of misschien waren ze werk van eeuwenoude ufo’s.