MOLECULEN belangrijkste bouwstenen van de materie

Atomen zijn belangrijkste bouwstenen van de materie Gewoonlijk komen ze niet op zichzelf staand voor.

Ze zijn meestal verbonden met andere atomen. Als een atoom zich met een of meerdere atomen verbindt, vormen ze samen een molecuul. Sommige moleculen zijn opgebouwd uit een aantal atomen van hetzelfde element. De zuurstof in de lucht bestaat niet uit zuurstofatomen die los van elkaar rondzweven, maar uit zuurstofmoleculen. Ieder zuurstofmolecuul bestaat uit twee zuurstofatomen, geschreven als O2. Moleculen die opgebouwd zijn uit atomen van verschillende elementen heten chemische bindingen. Lucht bestaat ui moleculen zuurstof en andere gassen. We zien ze niet maar wij weten dat ze er zijn, want wij ademen lucht in om zuurstof in ons lichaam te krijgen. Zuurstof is onmisbaar voor de chemische reacties in ons lichaam, waarbij voeding wordt omgezet in energie voor de levensprocessen in ons lichaam. Onder water kunnen wij geen zuurstof inademen.

Een belangrijk molecuul is DNA, desoxyribonucleïnezuur. Het heeft de vorm van een lange ladder met sporten die over de hele lengte gedraaid is, de zogenoemde dubbelspiraal. De sporten van de DNA ladder zijn kleinere eenheden binnen het DNA molecuul, nucleotiden genaamd. Er bestaan vier soorten. De volgorde van deze nucleotiden bevat informatie voor levende organismen, bijvoorbeeld voor de manier waarop ons lichaam zich ontwikkeld, groeit, zich beweegt en voedsel opneemt.

Wist je dit?

Genen bevatten de informatie voor de ontwikkeling van levende wezens en hun levensverrichtingen. Al in de jaren 40 vermoeden onderzoeker dat ze de vorm van chemische moleculen hadden. De werkelijke moleculen bleken te bestaan uit DNA, desoxyribonucleïnezuur. Hoe zag DNA er precies uit? In 1953 ontdekten Francis Crick en James Dewey Watson uit Cambridge in Engeland dat het DNA molecuul een dubbele helix is.