Mesopotamiërs bouwden de eerste stedelijke cultuur
Mesopotamiërs bouwden de eerste stedelijke cultuur
Mesopotamiërs bouwden de eerste stedelijke cultuur

Mesopotamiërs bouwden de eerste stedelijke cultuur

Mesopotamië is de oude naam van een gebied in Irak. Hier ontstonden de eerste steden en staten van de wereld.

Ze vonden bijvoorbeeld het schrift en het wiel uit. En bovendien ontwikkelden zij de dierenriem en één van de eerste kalenders. Ze verdeelden de dag in uren, minuten en seconden, de voorloper van onze klok. Ook ontdekten ze hoe je bronzen en ijzeren voorwerpen kunt gieten en glas kunt maken. En het telsysteem dat wordt gebruikt voor de geometrie. Mesopotamiërs schreven in spijkerschrift de voorloper van ons alfabet. Ze maakten kleitabletten van de modder en daarop schreven ze als eersten een schrift. De Mesopotamiërs woonden in het gebied dat nu Irak heet. In deze streek waren weinig belangrijke grondstoffen zoals hout en metalen. Wel lagen er veel modder op de oevers van de rivieren Tigris en Eufraat. Van de modder maakten de Mesopotamiërs bakstenen. Daarmee bouwden ze de eerste steden van de wereld.

Zo stichtten de Mesopotamiërs de eerste stedelijke cultuur van de wereld. Omdat de Mesopotamiërs met modder bouwden, zijn er maar weinig gebouwen bewaard gebleven. Opgedroogde modder verkruimelt in de loop van de tijd. Maar toch is nog steeds overal de invloed van de Mesopotamiërs te merken. Mesopotamië bestond niet uit één land. Het gebied lag tussen de rivieren de Tigris en de Eufraat. Daar kwamen vanaf 3500 v.Chr. stadstaten op, die ook weer verdwenen. In chronologische volgorde waren dat Oer en Oeroek, Soemerië, Akkadië, Babylon en Assyrië. De Mesopotamische periode eindigde toen Alexander de Grote in 331 v.Chr. het gebied veroverde.

Mesopotamië noemen we ook wel de wieg van de beschaving. Dat komt omdat in dit gebied en in die tijd veel belangrijke ontdekkingen zijn gedaan. Voordat de Mesopotamische beschaving ontstond. Leefden mensen als rondtrekkende jagers en verzamelaars. Ze woonden in tijdelijke hutten of grotten. Gebruikten stenen werktuigen en droegen kleren van dierenhuiden. De Mesopotamiërs veranderden dat. De Mesopotamiërs hadden geen echte voorgangers. Ze moesten hun technologieën dus vanuit het niets ontwikkelen. Maar ze dreven wel handel met de Egyptenaren en de Feniciërs. De Mesopotamiërs wisselden constant ideeën met hun buren uit. Zo leerden deze beschavingen van elkaar.

Wikipedia kan je meer vertellen over Mesopotamië.