MATERIE natuurlijke stof dat in ons universum te vinden is

MATERIE natuurlijke stof dat in ons universum te vinden is

Materie is iedere natuurlijke stof en elk object dat in ons universum te vinden is. Het kan zo groot zijn als een planeet of een ster, of zo klein als een atoom.

De drie fasen waarin materie kan voorkomen is als vaste stof, vloeistof of gas. Materie komt altijd in een van die drie vormen voor. Een baksteen, een blok hout of een stuk ijzer zijn vast. De benzine in je auto of de olie in de braadpan zijn vloeibaar. Een zuurstoffles in het ziekenhuis of een ‘lege’ kamer bevatten gassen. Ieder vorm van materie heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Maar het zijn niet de atomen en moleculen in de materie die bij een faseovergang veranderen. Wat verandert is de manier waarop de atomen en moleculen zich kunnen bewegen of juist tot stilstaand worden gebracht.

Faseovergang

Een materie of stof kan overgaan van vaste stof naar vloeistof of van vloeistof naar gas. Die processen worden respectievelijk smelten en koken genoemd. Een andere faseovergang vindt plaats als een stof als brandstof gebruikt wordt verbrandt. In de motor van een voertuig wordt vloeibare benzine in de cilinders van de motor gespoten samen met lucht waarin zuurstof zit. De benzine vat vlam, ontbrandt en zorgt met de zuurstof voor een mini-explosie. Daarbij ontstaan gassen die de motor als uitlaatgassen verlaten.

Wist je dit?

Amedio Avogadro (1776-1856) werkte als advocaat voordat hij de wetenschap inging en hoogleraar natuurkunde werd. Omstreeks 1811 stelde hij zich een rij precies even grote vaten voor. Alle vaten bevatten een ander gas, maar hadden dezelfde temperatuur en druk. Avogadro zei dat in ieder vat precies evenveel atomen of moleculen zaten. Dit is nu beter bekend als de wet van Avogadro, alle gassen bevatten bij gelijk volume en bij dezelfde temperatuur en druk evenveel atomen of moleculen.

Author: Y Comak