MARIE CURIE ONTDEKTE TWEE CHEMISCHE RADIOACTIEVE ELEMENTEN

Marie Curie ontdekte chemische elementen. Die ze radium en polonium noemde. Ze gebruikte ze om nieuwe medische behandeling te maken. Ze gaven deeltjes en energiegolven af.

Marie Curie 1897

Op een winteravond in 1903. Waren Marie Curie en haar man Pierre op weg. Naar het krakkemikkige, oude gebouw. Dat als hun laboratorium diende. De duisternis viel snel in en het was al zo donker. Toen de deur eindelijk openzwaaide. Bleven beide wetenschappers als versteend staan. In plaats van het duistere interieur dat ze wachten. Verlichten testbuisjes en potten de ruimte. Met een zachtgroene gloed. Het was de gloed van een nieuw chemisch elementradium. En zij waren de eersten die het zagen.

Ze ontdekten dat het meer gammastraling afgaf dan uranium. Alleen er moest dus nog iets anders in pekblende zitten. Na jaren van moeizaam onderzoek. Onderscheidden de Curies de verschillende elementen in pekblende. En ontdekten ze de nieuwe elementen polonium en radium. Toen Pierre in 1906 bij een verkeersongeluk om het leven kwam. Ging Marie alleen verder. Zij stief in 1934 op 66 jarige leeftijd. Nadat ze jarenlang was blootgesteld aan zeer gevaarlijke radioactiviteit. In 1903 en 1911 kreeg Marie Curie de Nobelprijs. Eerst voor haar natuurkundewerk en later voor haar scheikundewerk. Ze zette ook medische instituten op in Frankrijk en Polen. Op deze plekken en elders leerden artsen kanker te behandelen met radium. Tegenwoordig is het gebruik van radioactieve materialen essentieel voor de geneeskunde. Het onderzoek van de Curies, zorgde ook voor het ontstaan van de wetenschap kernfysica. Die de werking van atomen bestudeert.

Terug naar HOME

Wikipedia kan je alles vertellen over Marie Curie.