Louis Pasteur
Louis Pasteur

Louis Pasteur ontwikkelde het virus vaccin tegen de ziekte hondsdolheid

In de 19e eeuw was er veel hondsdolheid. Een ziekte die door beten van besmette honden en wilde dieren over kon gaan op mensen.

Louis Pasteur 1882

Louis Pasteur
Louis Pasteur

Op 6 juli 1885 kreeg Louis Pasteur te maken met een strijd van leven op dood. De negenjarige Joseph Meister uit de Franse Elzas, kwam na een 400 km lange reis aan bij het laboratorium van Pasteur. Twee dagen eerder was de jonge Joseph aangevallen door een hondsdolle hond. Pasteur en zijn assistent hadden bijna drie jaar met een behandeling tegen hondsdolheid geëxperimenteerd. Maar het werk was nog niet klaar. Ook al had hij zijn middel op een paar honden getest. Maar hij had het nog niet op een mens geprobeerd.

Gedurende tien spannende dagen, infecteerde Pasteur met dertien doses van het hondsdolheidsvaccin. Elk vaccin iets sterker dan het vorige. Vervolgens wachtte hij, piekerde en hoopte dat de behandeling aan zou slaan. Joseph reactie op het vaccin zou de carrière van Pasteur maken of breken. In het bijzonder overleefde Joseph het en ging terug naar huis. Pasteur werd al snel populair en er kwamen veel patiënten naar Parijs. Van 1885 tot 1886 behandelden Pasteur en zijn collega 2682 mensen. En meer dan 98 procent van hen overleefde het.

Wikipedia kan je alles vertellen over Louis Pasteur.