LICHT combinatie van elektriciteit en magnetisme

Sommige soorten energie bestaan in de vorm van op en neer gaande golven. Daartoe behoren licht en geluid.

Maar beide soorten golven hebben een ander karakter. Geluid bestaat uit trillende atomen en moleculen. Licht is een combinatie van elektriciteit en magnetisme. Ons lichaam kan beide soorten golven waarnemen en we gebruiken ze om informatie over te brengen. Wat wij zien is licht, en niet anders. Het is moeilijk om precies te beschrijven wat licht is. Het is een vorm van energie, veroorzaakt door een combinatie van elektrische en magnetische velden. Enerzijds gedraagt licht zich als golven, met typische golfkenmerken. De kleur van licht hangt af van de golflengte. Anderzijds lijkt licht een stroom van kleine deeltjes of pakketjes energie te zijn, de fotonen. Wetenschappers hebben deze twee manieren om licht te begrijpen geaccepteerd. Ze noemen het de ‘golfdeeltjesdualiteit’ van licht. Er is niets anders dat zich zo snel verplaats als licht, het plant zich voort met een snelheid van zo’n 300.000 km per seconde.

Kleuren van de regenboog

Een regenboog ontstaat als zonlicht door regendruppels heen schijnt. De druppels splitsen het witte licht in afzonderlijke kleuren. De voornaamste kleuren in een regenboog zijn rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Deze kleuren, die altijd deze volgorde hebben, noemen we het lichtspectrum. Elke kleur is licht van een andere golflengte. Rood licht heeft de langste golflengte, oranje licht een iets kortere. Violet licht heeft de kortste golflengte.

Wist je dit?

Christiaan Huygens (1629-1695) ontdekte de ringen van Saturnus en ontwierp het eerste slingeruurwerk. In 1678 kwam hij met de theorie dat het licht zich voortbewoog in golven. Hij zei dat deze golven trillingen van microscopisch kleine deeltjes waren, gemaakt van een geheimzinnige stof ‘ether’. In die tijd dacht men dat ether overal was, zelfs in de ruimte. Het begrip ether raakte uiteindelijk in onbruik. Maar dankzij Huygens idee van licht als een vorm van golven kon men later de ware aard van licht ontdekken.