Kun je schreeuwen in de ruimte?
Kun je schreeuwen in de ruimte?

Kun je schreeuwen in de ruimte en hoe ruikt het in de ruimte?

Kun je schreeuwen in de ruimte.

In de ruimte hoort niemand je schreeuwen. Dat komt omdat de ruimte een vacuüm is. Dat wil zeggen dat er geen lucht is. Geluid kan zich niet verplaatsen in een vacuüm. Op de aarde is er lucht. Dus kan geluid zich verplaatsen. Op de maan is er geen lucht, dus verplaats geluid zich niet. Je kunt er vuurwerk afsteken heel hard schreeuwen, een popconcert geven of een bom laten ontploffen. Maar wat je ook doet op de maan blijft het dood en doodstil. Dat de hemel op de maan niet blauw is, zoals de aarde, komt doordat de maan geen dampkring heeft. Er is helemaal geen lucht op de maan. Het waait er dan ook nooit. En er zijn geen wolken. Je kunt er trouwens ook niet ademhalen.

In een ruimtevaartuig kunnen astronauten elkaar wel horen, omdat daar lucht is. Tijdens een ruimtewandeling praten astronauten met elkaar via een microfoon. Hun ruimtepakken beschermen hen tegen het vacuüm in de ruimte. Geluiden zijn golven die door allerlei materialen heen kunnen gaan. De golven laten de lucht, of het materiaal, eromheen trillen. De trillingen komen dan je oor binnen. Een vacuüm is een gebied waarin niets zit, zelfs geen lucht! Als er een vacuüm zit tussen iets wat geluid maakt en je oor, dan hoor je het geluid niet.

Hoe ruikt het in de ruimte? Astronauten kunnen maar moeilijk vertellen hoe hun ruimtepak na een ruimtewandeling ruikt. Sommigen vinden de geur een beetje verbrand en metaalachtig, net als van heet metaal.

Wikipedia kan je alles vertellen over lucht.