KILIMANJARO de glinsterende berg in Tanzania

Het Kilimanjaromassief biedt een imposant en indrukwekkend schouwspel, ook als de toppen in dichte wolken zijn gehuld. De Kilimanjaro, de ‘glinsterende berg’. Geldt als de hoogste vrijstaande berg ter wereld.

Het gebergtemassief met zijn met eeuwige sneeuw bedekte toppen verheft zich majestueus in de Oost-Afrikaanse vlakte in het grensgebied tussen Tanzania en Kenia. ‘The snows of Kilimanjaro’ heet een beroemde roman van Ernest Hemingway uit 1952. Ruim 100 jaar eerder (1849) werd de Duitse zendeling Johannes Rebman nog uitgelachen toen hij bij zijn terugkomst in Europa vertelde over de besneeuwde reuzen in de Afrikaanse savanne. Maar Rebman was de eerste Europeaan die met eigen ogen zag wat voor de wetenschap in de 19e eeuw voor onmogelijk werd gehouden. Sneeuw en eeuwig ijs in de directe omgeving van de evenaar, midden in Afrika.

In het jaar 1973 werd het Kilimanjaro National Park ( zie ook Amboseli National Park) opgericht om het natuurmonument beter te beschermen en voor komende generaties te behouden. Het park omvat het Kilimanjaromassief met zijn drie imposante vulkaantoppen, te weten Kibo, met 5895m de hoogste berg van het zwarte continent, Shira (3962m) en Mawenzi (5149m), daarnaast in totaal zes woudcorridors met een gezamenlijke oppervlakte van zo’n 750 km² en ten slotte een woudreservaat van ongeveer 930 km², dat de corridors omsluit.