Jack the ripper de grootste mysteries aller tijden
Jack the ripper de grootste mysteries aller tijden
Jack the ripper de grootste mysteries aller tijden

Jack the ripper de grootste mysteries aller tijden

Wie pleegde de moorden in Whitechapel? Nog altijd de beroemdste onopgeloste misdaadreeks.

In de victoriaanse tijd was het Londonse East End een berucht district, bezaaid met krotten, kroegen, bordelen en opiumholen. De autoriteiten vreesden dat de uitzichtloze armoede die hier heerste tot ernstige sociale onrust zou leiden, die zou kunnen overslaan naar andere delen van de stad. Dit alles werd echter overschaduwd door een reeks van moorden tussen augustus en november 1888 in Whitechapel, de beruchtste buurt van het district en een waar doolholf van straatjes en achterafsteegjes.

Al snel werd duidelijk dat er een maniak rondliep die volgens een vast patroon prostituees vermoordde. De hysterische angst onder de bevolking werd verder aangewakkerd door de sensationele berichtgeving in de pers. De kranten en de politie ontvingen talrijke brieven die zouden zijn geschreven door Jack the Ripper. Een daarvan is de zogeheten Dear Boss-brief.

Dear Boss-brief,

De politie heeft me nog niet te pakken, en zolang ze me nog niet hebben, zal ik doorgaan die hoeren uiteen te scheuren. Mijn laatste karwei ging perfect. De vrouw had niet eens de tijd om te gillen. Ze zullen me nooit grijpen. Ik geniet van mijn werk en jullie zullen er gauw achter komen wat ik van plan ben (…) Mijn mes is lekker scherp; ik heb zin het te gebruiken en dat zal ik doen zodra ik kans krijg. Veel geluk. Hoogachtend,

Jack the Ripper

Even plotseling als de moorden waren begonnen, stopten ze ook weer. Naar een groot aantal verdachten is een onderzoek ingesteld, maar de politie is er nooit in geslaagd om de identiteit van de moordenaar te achterhalen. Ook meer dan 120 jaar later wordt er nog altijd gespeculeerd over wie de moorden in Whitechapel heeft gepleegd. Er zijn honderden boeken en talloze websites aan het onderwerp gewijd, er zijn rondleidingen door Whitechapel langs de plekken waar de moorden zijn gepleegd en het staat iedereen vrij om wie dan ook als schuldige aan te wijzen, nu alle betrokkenen allang zijn gestorven.

Het eerste slachtoffer was Mary Ann Nichols. In de vroege ochtend van vrijdag 31 augustus werd ze met doorgesneden keel en verminkingen aan haar lichaam aangetroffen bij een staldeur in Buck Row. Een week later, op zaterdag 8 september, werd niet ver daarvandaan het lichaam gevonden van Annie Chapman, aan de achterzijde van een kapperzaak in Hanbury street. Ze was op dezelfde wijze vermoord en verminkt. Volgens de dokter die het lichaam onderzocht, had de moordenaar een gedegen kennis van de menselijke anatomie. Verder viel hem op dat het gebruikte mes vakkundig was gehanteerd. Sommige concludeerden dan ook dat de moordenaar een dokter, slager of slachter moest zijn.

Eind september ontving de politie de Dear Boss-brief waarin de moordenaar aankondigde dat hij binnenkort weer zou toeslaan en dat hij bij zijn volgende slachtoffer een oor zou afsnijden. Op zondag 30 september rond een uur ’s nachts, werd Elizabeth Stride vermoord op een binnenplaats die uitkomt op Berner Street. De moordenaar is vermoedelijk bij zijn bezigheden gestoord door de komst van een paard-en-wagen, want het slachtoffer werd aangestroffen met doorgesneden keel en een half afgesneden oor. Mogelijk uit onvrede met het feit dat hij zijn werk niet had kunnen voltooien, sloeg de moordenaar een halfuur later weer toe, dit keer in Mitre Square, waar tussen halftwee en kwart voor twee Catherine Eddowes om het leven werd gebracht. Slecht enkele minuten voordat haar lichaam werd ontdekt, had een politieagent een man uit een steeg zien komen die direct naar Mitre Square voerde. Er was toen echter geen reden geweest om de man aan te houden.

Enkele dagen later ontving de politie een briefkaart waarop werd verwezen naar deze dubbele moord die was gepleegd door ‘Saucy Jack’. Het handschrift was hetzelfde als dat van de Dear Boss-brief. In de From Hell-brief stond dat het de nier was van Elizabeth Stride en dat de schrijver de andere helft had opgegeten. Daarna werd er niets meer van Jack the Ripper vernomen, tot in de nacht van vrijdag 9 november het levenloze lichaam van Mary Jane Kelly in haar eigen kamer werd aangestroffen. Mary Kelly was eerder die avond, op weg naar huis, gezien in het gezelschap van een man. De moordenaar heeft zich daar vermoedelijk veilig genoeg gevoeld en de tijd genomen om de tot dan toe meest gruwelijke verminkingen aan het lichaam toe te brengen. Na deze moord werd nooit meer iets van de moordenaar vernomen: geen moord, geen brief. Het was alsof hij van de aardbodem was verdwenen. De man zelf heeft zich nooit laten pakken en ook de ware identiteit van Jack the Ripper is ongrijpbaar gebleken.

Jack the Ripper’s “Dear Boss” letter

Reader Rating0 Stemmen
0