HECTOR belangrijkste held in de Trojaanse oorlog

HECTOR belangrijkste held in de Trojaanse oorlog

Hector was een zoon van de Trojaanse koning Priamus en zijn vrouw Hecabe. Hij was getrouwd met Andromache en had één zoon, Astyanax. Hector was de belangrijkste van de helden die in de Trojaanse oorlog de stad Troje verdedigden. Uit Homereus ‘ heldendicht de Ilias komt hij naar voren als een nobele, moedige en bewonderenswaardige figuur. Hector had weinig op met zijn broer Paris, die door Helena naar Troje te ontvoeren de oorlog tegen de Grieken had veroorzaakt, hij beschouwde hem zelfs als een verachtelijke vrouwenversierder. Maar verdedigde zijn vaderstad en iet minder vurig om. Het was Hector die de andere Trojanen voorging in de strijd toen de grootste Griekse held Achilles vanwege een conflict met zijn opperbevelhebber Agamemnon niet meer wilde meevechten.

De Grieken kwamen daardoor ernstig in het nauw. Achilles’ boezemvriend Patroclus mengde zich vervolgens, gehuld in Achilles’ wapenrusting, in strijd. Hij veroorzaakte paniek in de gelederen van de Trojanen, die dachten dat de gevreesde Achilles weer meevocht. Daardoor werd Patroclus overmoedig. Hij waagde zich ver buiten het Griekse kamp en werd door de veel sterkere Hector gedood/.

Achilles was diepbedroefd door de dood van zijn vriend en wilde weer meestrijden om hem te wreken. Hij verzoende zich met Agamemnon en ging op het slagveld als een razende tekeer. Alle Trojanen vluchten hun stad in, allen Hector besloot Achilles te trotseren. Maar hij was volkomen kansloos. Driemaal joeg Achilles hem in zijn strijdwagen om de stad heen, waar na hij hem doodde in een kortdurend tweegevecht. Achilles bond Hectors lijk vervolgens achter zijn strijdwagen en sleepte het op onterende manier mee. Hij smeet het voor Patroclus’ baar in het stof, sleurde het daar elke dag een keer omheen en weigerde het af te staan voor een behoorlijke begrafenis. Uiteindelijk was Achilles, na tussenkomst van zijn goddelijke moeder Thetis, bereid Hectors vader Priamus te ontvangen. De held raakte ontroerd door het verdriet van de oude man en gaf hem het lijk van zijn zoon mee, zodat het te aarde kon worden besteld.

Author: Y Comak