GALILEO GALILEI WIST DAT DE AARDE OM DE ZON DRAAIT EN NIET ANDERSOM

Galileo Galilei ontdekte manen die om Jupiter bewogen. Hierdoor realiseerde hij zich dat niet alles rond de aarde draait. Op basis hiervan beweerde hij dat de zon het middelpunt van ons zonnestelsel is.

Galileo Galilei 1609

Galileo Galilei tilde de telescoop naar zijn rechteroog en bedekte zijn andere oog. Zijn eerste doel lag voor de hand, de maan. Onder indruk hiervan keek hij naar ander plekken in de hemel. Toen zag hij Jupiter en zag kleine lichtpuntjes in zijn buurt. Maar deze lichtpuntjes leken wel rond Jupiter te draaien. Net als de maan rond de aarde. Als het echt manen waren die om een andere planeet draaiden, dan veranderde dit alles. Want in die tijd dacht men. Dat de aarde het middelpunt van het zonnestelsel was. En dat alles hier omheen draaide. Maar toen hij verder ging zoeken was Galileo Galilei overtuigd. Zijn ontdekking kwam overeen met de ideeën van Nicolaas Copernicus. Galileo was vastbesloten deze nieuwe waarheid naar buiten te brengen. Ondanks het gevaar dat ze tegen de visies van de kerk in ging.

Helaas voor Galileo mocht het boek van de katholieke kerk alleen worden geschreven. Als de conclusie was dat Nicolaas Copernicus het verkeerd had gezien. Hierdoor moeste Galileo terechtstaan voor de Romeinse rechtbank. Men dreigde hem te martelen. Bovendien moest hij toegeven dat hij het bij het verkeerde eind had. Hij mocht ook nooit meer over dit soort zaken schrijven. En kreeg voor de rest van zijn leven huisarrest. Maar ondanks zijn straf bleef Galileo werken en hij publiceerde een nieuw boek. Hierin beschreef hij zijn ontdekkingen op allerlei natuurkundige terreinen. Waaronder beweging, optica en techniek. Voor de tijd van Galileo dachten mensen dat zware objecten sneller vielen dan lichte. Galileo herstelde die fout en toonde aan dat alle objecten even snel vallen. Galileo was niet alleen wetenschapper maak ook een uitvinder. Hij was succesvol door zijn vastberadenheid en intelligentie. Zijn metingen en observaties waren erg nauwkeurig.

Terug naar HOME

Wikipedia kan je alles vertellen over Galileo Galilei.