ER ZIJN MEER STERREN IN HET HEELAL DAN ZANDKORRELS OP AARDE
ER ZIJN MEER STERREN IN HET HEELAL DAN ZANDKORRELS OP AARDE
ER ZIJN MEER STERREN IN HET HEELAL DAN ZANDKORRELS OP AARDE

Er zijn meer sterren in het heelal dan zandkorrels op aarde

Er zijn ongeveer tien triljard sterren in het heelal. Dat is honderd keer zoveel als het aantal zandkorrels van alle woestijnen en stranden op aarde.

Neem bijvoorbeeld het aantal sterren in het heelal. Op een kraakheldere nacht kun je er een paar duizend zien. Met een verrekijker zijn er nog veel meer zichtbaar. En met een grote telescoop zijn het er ontelbaar groot. Niemand weet dan ook precies hoeveel sterren er in het heelal zijn. Maar je kunt wel een goede schatting maken. In ons Melkwegstelsel zitten ongeveer vierhonderd miljard sterren. En in het heelal zijn ongeveer honderd miljard sterrenstelsel. Als er honderd miljard sterrenstelsel in het heelal zijn, elk met honderd miljard sterren, weet je ook het aantal sterren in het heelal: honderd miljard keer honderd miljard. Dat is tien triljard, een één met tweeëntwintig nullen erachter. Het aantal zandkorrels op aarde kun je natuurlijk ook nooit tellen.

Maar ook daar kun je een goed schatting van maken. Als je alle woestijnen alle stranden alle duinen en alle zandverstuivingen meetelt, kom je uit op ongeveer honderd triljoen zandkorrels. Dat is een één met twintig nullen. Er zijn dus ongeveer honderd keer zoveel sterren in het heelal als zandkorrels op aarde. Denk daar nog maar eens aan wanneer je een keer met je kleine broertje of zusje op het strand een zandkasteel maakt; voor elke zandkorrel die je kunt oppakken stralen er honderd sterren in de hemel. Het wordt pas echt bijzonder als je weet dat de meeste van die sterren ook planeten hebben. In het heelal zijn dus waarschijnlijk tientallen triljarden planeten. Dat is pas echt een astronomisch aantal.

Lees ook “MEDICIJNWIELEN EEN INDIAANSE PLAATS OM CONTACT TE LEGGEN MET GEESTENRIJK

Auteur “Govert Schilling