EDWIN HUBBLE ONTDEKTE NAAST ONS EIGEN STERRENSTELSEL NOG ANDER ZIJN

Edwin Hubble ontdekt dat er in het heelal naast ons eigen sterrenstelsel nog andere zijn en dat ze van ons af bewegen. Door zijn onderzoeken realiseerde hij zich dat het heelal groter werd.

Edwin Hubble 1922

Edwin Hubble onderzocht drie sterren en volgde ze tot in detail. Hij controleerde of hij op elke foto precies hetzelfde sterrenveld zag. Dat was zo, dat wist hij zeker. Maar op één foto was een ster veel vager dan ander twee sterren. Die gedroegen zich zoals het hoorde en straalden na verloop van tijd van zwak fel. De derde ster deed dat ook. Maar hij straalde zwakker. Deze ster was net als de andere twee veranderlijke ster die Cepheïden worden genoemd. Hubble kon op basis van de periode uitrekenen hoe fel een Cepheïde was. Als een felle ster er vaag uitziet, moet hij wel ver weg staan. Met een snelle berekening ontdekte Hubble dat de Cepheïde minstens drie keer verder weg moest staan dan de rand van ons sterrenstelsel, de Melkweg. De meeste mensen dachten dat de rand van de Melkweg de rand van het heelal was!

Door deze ontdekking realiseerde Hubble zich dat het heelal veel groter was dan iedereen dacht. Hubble zag nog iets anders. De foto’s lieten zien dat er vlak bij de Cepheïde honderden sterren waren. Dus die sterren moesten ook achter onze Melkweg liggen. Ze moesten deel uitmaken van een ander sterrenstelsel. De Melkweg was slechts één van de vele sterrenstelsels in het heelal. Samen met Georges Lemaître en andere astronomen veranderde Hubble ons begrip van het heelal volledig. Ze toonden niet alleen aan dat het veel groter was dan mensen dachten. Maar ook dat het veranderde en groeide. Er werd 101 jaar na zijn geboorte een telescoop naar hem genoemd. Die de ruimte in werd gelanceerd. Dit werd een van de meest succesvolle ruimtetelescopen ooit.

Terug naar HOME

Lees ook “DE HUBBLE TELESCOOP IS TIEN MILJARD KEER 20 GEVOELIG ALS HET MENSELIJK OOG

Wikipedia kan je alles vertellen over Edwin Hubble.