De zon

De zon

Onze zon is een echte ster. Een grote, gloeiende bal die voor het gootste deel bestaat uit superheet waterstof en helumgas.

De Zon

De zon schijnt al bijna 5 miljard jaar en zal waarschijnlijk nog eens 5 miljard jaar blijven schijnen. Hij is meer dan een miljoen keer zo groot als de aarde. En hij bevat meer dan 99 procent van de massa van het zonnestelsel. Door de enorme invloed van zijn zwaartekracht draaien de planeten van het zonnestelsel in een baan rond de zon. De bron van zijn energie bevindt zich in de kern, waar de temperatuur wel 15 miljoen °C kan zijn. De intense hitte en de druk in de kern veroorzaken nucleaire reacties. Waardoor per seconde 4.000.000 ton materie in pure energie wordt omgezet. Deze energie verspreidt zich naar het ziedende oppervlak van de zon. Waar ze in de vorm van licht en straling de ruimte in gaat.

Snelheid van het licht

De energie van de zon die zich met de snelheid van het licht voortbeweeg. Bereikt in slecht acht jaar minuten de aarde. Het kan echter wel 100.000 jaar duren voor de energie vanuit de dichte kern het oppervlak van de zon bereikt.

Noorderlicht

Behalve warmte en licht produceert de zon ook dodelijke hoog energetische deeltjes, die samen de zonnewind vormen. Het magnetisch veld van de aarde beschermd ons tegen deze deeltjes. Maar wanneer een sterke stroomdeeltjes het magnetisch veld verstoort, komen deeltjes in onze atmosfeer terecht. Ze lichten schitterend op in de buurt van de polen. En dit zogenoemde noorderlicht, zuiderlicht of poollicht is vooral in de winter te zien.

Zonnecyclus

Het aantal zonnevlekken op de zon varieert in een regelmatige cyclus. Om de 11 jaar bereikt het aantal een piek. Dit is het gevolg van de rotatie van de zon. De zon draait bij zijn evenaar 20 procent sneller dan bij zijn polen. Waardoor het magnetisch veld van de zon ontregeld raakt. Iedere 11 jaar raakt het zo in de war dat het breekt en zich vervolgens opnieuw opbouwt

Author: Y Comak