De kosmos

De kosmos

De kosmos of het universum is alles wat bestaat, niet alleen op aarde of in het zonnestelsel maar ook overal in de immens grote ruimte.

De kosmos één van de misschien wel 200 miljard sterren die door de zwaartekracht bijeen worden gehouden in de ruimte in de vorm van een sterrenstelsel. Een enorme rondwervelende verzameling sterrenstelsels, in alle richtingen zo ver we kunnen kijken. De kosmos omvat de melkweg van sterren waartoe onze zon behoort, ontelbare miljarden andere sterrenstelsels en ondoorgrondelijke uitgestrekte leegten tussen de sterrenstelsels. Wetenschappers die de kosmos bestuderen worden kosmologen genoemd. Terwijl astronomen de sterren en sterrenstelsels bestuderen, proberen kosmologen uit te vinden hoe en wanneer het universum is begonnen. Waarom het in de loop van de tijd is veranderd en wat het uiteindelijke lot van de kosmos zal zijn.

Waar is het universum van gemaakt?

Het universum is gemaakt van materie en energie. De materie omvat zichtbare objecten, zoals sterren, maar ook een mysterieuze onzichtbare stof die donkere materie word genoemd. Die we alleen kunnen waarnemen door zijn zwaartekracht. De energie omvat straling, zoals licht en donkere energie. Van die donkere energie is bijna niets bekend. Behalve dat deze de oorzaak is van de steeds snellere uitzetting van het heelal. Wetenschappers hebben ontdekt dat materie en energie uitwisselbare vormen zijn van hetzelfde fenomeen, massa-energie genoemd.

Het uitdijende universum

Ongeveer 90 jaar geleden hebben astronomen ontdekt dat verre sterrenstelsel zich met grote snelheid van ons verwijderen. Dit komt niet alleen omdat ze door de ruimte vliegen maar ook omdat de ruimte zelf uitzet. Waardoor de verste sterrenstelsels zich het snelst van ons verwijderen. Deze ontdekking betekende dat het heelal vroeger veel kleiner is geweest en dat het misschien met een plotselinge, dramatische expansie vanuit een punt is begonnen. Dit idee beter bekend als de oerknal theorie is de beste verklaring voor hoe het universum is begonnen. Meer recent hebben wetenschappers ontdekt dat de expansie steeds sneller gaat.

Gewone materie en donkere materie

Alles wat we kunnen zien of aanraken van ons eigen lichaam tot de aarde, de planeten en de sterren bestaat uit wat astronomen gewone materie noemen. Gewone materie is opgebouwd uit atomen, en het grootste deel van de gewone materie in het heelal is geconcentreerd in sterrenstelsel. Het grootste deel van de materie in het heelal is geen gewone materie, maar donkere materie, die onmogelijk is om te zien en die niet is opgebouwd uit atomen, Donkere materie kan alleen worden waargenomen door de zwaartekracht die ze uitoefent.

Zwaartekracht

De zwaartekracht is de belangrijkste kracht op grote afstanden in het heelal. De zwaartekracht houdt de planeten in het zonnestelsel bij elkaar, houdt de sterren samen in sterrenstelsels en groepeert de sterrenstelsels tot clusters. De Engelse wetenschapper Isaac Newton ontdekte meer dan 300 jaar geleden hoe de zwaartekracht werkt. Hij besefte als eerste persoon dat de zwaartekracht ervoor zorgt dat de maan in een baan rond de aarde blijft en dat de planeten in een baan rond de zon bewegen.

Ruimtetijd

Met de wet van Newton kon men de beweging van de planeten met grote nauwkeurigheid voorspellen, maar de wet was niet perfect. In 1915 publiceerde de Duitse wetenschapper Albert Einstein een nog nauwkeurige theorie. Einstein zei dat de zwaartekracht er is omdat massieve objecten de structuur van ruimte en tijd vervormen. Een beetje zoals een zware bal een deuk maakt in een lap van rubber. Een ster bijvoorbeeld creëert een soort deuk in de ruimtetijd waardoor planeten eromheen gaan cirkelen.

Author: Y Comak