De Jupitermaan Europa heeft meer water dan de Aarde
De Jupitermaan Europa heeft meer water dan de Aarde
De Jupitermaan Europa heeft meer water dan de Aarde

De Jupitermaan Europa heeft meer water dan de Aarde

Op aarde is heel veel water. Europa, één van de manen van Jupiter, is een stuk kleiner dan de aarde. Toch heeft Jupitermaan Europa nog meer water dan alle oceanen op aarde bij elkaar.

Jupitermaan

De aarde is de enige planeet in het zonnestelsel met water aan het oppervlak. Op Venus is het veel te heet; daar is al het water verdampt. Op Mars is het te koud daar is al het water bevroren. Op aarde is de temperatuur precies goed. Iets minder dan één derde van de aarde is land; de rest is water. De stille Oceaan is land; de rest is water. De stillen Oceaan is het grootst, maar er zijn nog veel meer grote zeeën en oceanen. Kijk maar eens in een atlas. De oceanen zijn gemiddeld ongeveer 3,5 kilometer diep. Dat betekend dat er enorm veel water op aarde is. Meer dan 1 miljard kubieke kilometer! Dat is genoeg water om heel Nederland te bedekken met een laag van 30.000 kilometer diep.

Toch heeft Jupitermaan Europa nog meer water. Het zit alleen onder de grond. Of liever gezegd; onder het ijs. De buitenkant van Europa is stijf bevroren. Maar onder die ijskorst zit een oceaan van tientallen kilometers diep. Misschien is die wel 100 kilometer diep, veel dieper dan de oceaan op aarde. Dus ook al is Europa een stuk kleiner dan de aarde, hij heeft toch veel meer water. Een andere grote maan van Jupiter, Ganymedes, heeft trouwens ook zo’n ondergrondse oceaan. Het zou kunnen dat er in de ondergrondse oceaan van de maan Europa ook iets leeft, Bacteriën, kleine plantjes of misschien wel heel bijzondere vissen. In de toekomst lukt het misschien om door de ijskorst van Europa heen te boren en een kijkje te nemen in de grote, diepe ondergrondse oceaan. Wie weet wat er dan gevonden wordt!

Lees ook “GULDEN SNEDE, EEN RAADSELACHTIGE SCHOONHEID IN DE SCHILDERKUNST

Auteur “Govert Schilling