Melk kan het branderige gevoel van een chilipeper blussen
Melk kan het branderige gevoel van een chilipeper blussen
Melk kan het branderige gevoel van een chilipeper blussen

Melk kan het branderige gevoel van een chilipeper blussen

In een chilipeper bijten is niet slim. Het duurt niet lang voor je mond in brand lijkt te staan.

Dat komt door capsaicine, een molecuul die in het vruchtvlees van veel hete pepertjes zit. Je ogen beginnen te tranen, er loopt snot uit je neus en je begint te zweten. Dat zijn allemaal reacties van je lichaam die ervoor moeten zorgen dat de capsaicine zo snel mogelijk uit je lichaam verdwijnt. Soms wil je dat proces versnellen. Je neemt een slok water om de pijn weg te nemen. Dat is geen goed idee! Water maakt het namelijk erger. Je hebt iets nodig waaraan de molecuul zich kan binden. Daar moet vet in zitten. Melk zal bijvoorbeeld wel helpen om het branderige gevoel weg te nemen. Roep dus om een glas melk als je per ongeluk in een pepertje bijt.