ARTEMIS god van de jacht

Artemis, de tweelingzuster van Apollo, was de Helleense godin van de jacht, het equivalent van de Romeinse godin Diana.

Als godin van wilde dieren, geboorte en jonge meisjes en vrouwen werd Artemis afgebeeld als een jager met pijl en boog. Het hert, de beer, de havik en de cipres waren heilig voor haar.

Artemis dochter van de oppergod Zeus en Leto, was één van de twaalf Olympische goden die samen met Zeus op de berg van Olympus verbleven. Ze was de tweelingzuster van Apollo, en de godin van de jacht en de vrije natuur. Hoewel Artemis meestal werd voorgesteld als een maagdelijke godin met uitgesproken afkeer van seksualiteit, was ze oorspronkelijk waarschijnlijk een minder preutse moedergodin die in Ephesus (het huidige Efeze in West Turkije) werd vereerd.

De reus Tityus, die Leto had verkracht, werd eveneens het slachtoffer van een gezamenlijke wraakactie van de goddelijke tweeling. Hij belandde, na door hen te zijn omgebracht, in de Tartarus, waar hem eeuwigdurende folteringen wachtten. Vanwege haar moorddadige, sinistere kant werd Artemis wel gelijkgesteld aan de angstaanjagende Hecate, de godin van hekserij en magie. Inderdaad kon Artemis griezelig uit de hoek komen: koning Admetus van Pherae, die haar niet naar behoren had vereerd, trof na zijn bruiloft zijn slaapkamer vol slangen aan, en de machtige Myceense koning Agamemnon moest, omdat hij haar eens had beledigd, zijn dochter Iphigenia aan haar offeren.

Artemis (tweelingzuster van Apollo, dochter van Zeus en Leto, maan, jacht, maagden, wilde dieren en kuisheid, maar ook vruchtbaarheid)